Under 20% av norske bedrifter har en tydelig strategi – er din en av dem?
Mange ledere og rådgivere i næringslivet bruker ordet «strategi», men hva legger de egentlig i det? Overraskende få selskaper har faktisk en tydelig strategi – og enda færre har en som fungerer i praksis.
Så hva betyr strategi i en forretningssammenheng? Hva bør en strategi inneholde? Og hvorfor er det ofte gjennomføringen som svikter?
I denne artikkelen ser vi nærmere på hva forretningsstrategi egentlig er – og hvorfor det er så viktig for alle virksomheter som vil lykkes.
Få selskaper har faktisk en strategi
Strategi er et ord det har gått inflasjon i og mange bruker ordet for å imponere. Men det har over tid medført en utflating av ordet med den konsekvensen at mange snakker om strategi, men veldig få selskaper har faktisk en strategi.
En undersøkelse fra SCG viser at under 20 prosent av norske bedrifter med over fem ansatte har en klar strategi og et definert konkurransefortrinn.
Hva er egentlig strategi?
La oss starte med en viktig avklaring: Det finnes konsernstrategi og forretningsstrategi – og det er to helt forskjellige ting.
Konsernstrategi er noe bare de største selskapene trenger, som for eksempel Orkla. Der handler strategien om å legge til rette for alle selskapene i konsernet og fordele ressurser mellom ulike forretningsområder. I Orklas tilfelle betyr det å styre 11 porteføljeselskaper under samme paraply.
Heldigvis er konsernstrategi noe de færreste trenger å bry seg om. Men for alle som driver en selvstendig bedrift eller organisasjon, er forretningsstrategi helt essensielt. Det handler om hvilken retning virksomheten skal ta, og hvilke valg og prioriteringer som må gjøres for å komme dit.
Forretningsstrategi trenger ikke være komplisert
Det finnes mange tilnærminger til forretningsstrategi. Faget skjøt for alvor fart på 1970-tallet, mye takket være Harvard-professor Michael Porter og hans teorier om konkurransefortrinn, generiske strategier og verdikjeder. Siden den gang har strategifaget utviklet seg, blitt utfordret og vokst til et omfattende og rikt fagfelt.
Det blir for omfattende å dekke alle de ulike strategiskolene her. Men vår erfaring er at forretningsstrategi ofte gjøres unødvendig komplisert. Derfor bruker vi et enkelt bilde for å forklare hva det handler om:
Da hærføreren Hannibal skulle erobre Nord-Italia, var ikke det selve strategien – det var målet. Strategien lå i hvordan han kom seg dit: marsjen over Alpene med soldater, elefanter, hester og våpen, og hvordan han koordinerte hele fremrykningen. Strategi handler altså om de aktivitetene som tar deg til målet.
Strategiutvikling kan egentlig kokes ned til tre steg:
Analysere situasjonen
Definere et fremtidig målbilde
Prioritere de aktivitetene som tar deg dit.
Det er nettopp dette forretningsstrategi handler om.
Seks valg du må ta
Når vi definerer et fremtidig målbilde – som vanligvis strekker seg to til tre år frem i tid – handler det om å ta stilling til seks sentrale spørsmål:
Hvilke målgrupper skal selskapet satse på?
Hva skal differensiere selskapet i markedet?
Hva ønsker selskapet å omsette for om 2 år?
Hvilket resultat skal selskapet ha om 2 år?
Mål for kundetilfredshet?
Mål for medarbeidertilfredshet?
Gode strategier bygges på innsikt, ikke synsing
En viktig del av strategiutviklingen er å gjennomføre 1:1-samtaler både internt og med kundene. Der får vi innsikt i hvor selskapet har størst forbedringspotensial.
Disse innsiktene kobles opp mot det strategiske målbildet og omgjøres til konkrete aktiviteter som må prioriteres for å nå målet. Til sammen utgjør dette selskapets forretningsstrategi.
Aktivitetene eller forbedringsområdene trenger ikke være kompliserte. Det kan for eksempel handle om:
Å tydeliggjøre roller – hvem gjør hva?
Å utvikle ny kompetanse og gi opplæring i systemer
Å få mer struktur og effektivitet i hverdagen
Å forbedre internkommunikasjonen
Å øke automatisering og effektivisering
Å jobbe mer systematisk og målrettet med salg
Hva som blir viktigst, vil naturligvis variere fra selskap til selskap.
Gjennomføring krever tydelig lederskap
Selv med et tydelig målbilde, klare aktiviteter og tydelig ansvar, ser vi at det ofte er selve gjennomføringen som svikter. Skal strategien lykkes, krever det godt og tydelig lederskap hele veien.
Book en prat om forretningsstrategi
Nysgjerrig på hvordan virksomheten din kan styrke sitt konkurransefortrinn?
I en kort, uforpliktende prat gir vi deg en rask vurdering av hvor dere står i dag, og konkrete idéer til hvordan dere kan bygge en sterkere forretningsstrategi. Dette er et lavterskeltilbud for ledere som ønsker et friskt blikk og nyttige innspill – helt kostnadsfritt.